Primul automat de lapte din Timișoara

 

Văcuța JOIANA s-a născut într-o zi de joi, 16.07.2009, ca rezultat al încrederii unei familii de tineri care și-au investit toate resursele umane și materiale în susținerea unei idei. „Am vrut să demonstrez că se poate face și comerț sănătos, că producătorul de lapte care muncește de dimineața până seara în fermă poate să-și vândă laptele direct către clienți în forma lui naturală, profitând de tehnologia care oferă condiții igienico-sanitare impecabile” declară Mihai Negoescu, care împreună cu soția lui Sonia, cu sprijinul întregii familii și a prietenului Titi Stoica au reușit să pună în funcțiune primul automat de lapte din Timișoara și unul dintre primele dozatoare de lapte de acest gen din țară.

Deschiderea primului automat de lapte din Timișoara, în Piața Dacia, joi 16.07.2009

Investiția nu a constat doar în automatul propriu-zis, ci a fost necesară achiziționarea suplimentară de vaci cu lapte, construcția unui nou adăpost la ferma situată pe raza comunei Sânandrei, schimbarea rezervorului de răcire al instalației de muls, achiziționarea de pompe speciale pentru umplerea rezervoarelor și operațiunile de spălare și igienizare, cumpărarea unei microbuz cu izotermă și frig și dotarea lui cu lift hidraulic, toate acestea pentru obținerea autorizațiilor și desfășurarea activității în condiții legale de igienă sanitar-veterinară.

Deși din punct de vedere financiar amortizarea unei astfel de cheltuieli se va face în minim 10 ani, cu toate acestea Mihai Negoescu se declară fericit fiindcă ideea a fost primită bine de timișoreni: „Am o satisfacție majoră fiindcă am fost felicitat de clienți, în special de o vecină de bloc din Piața Dacia care a fiert imediat laptele după ce l-a cumpărat și a venit înapoi cu oala, arătând tuturor ce smântână a rămas. Vă dați seama prin ce momente de emoție am trecut, niciodată nu știi cât de bine intenționat este fiecare. Dar lumea vede calitatea laptelui adevărat, clientul nu este prost așa cum cred unii, sper să vină cât mai mulți timișoreni să le dăm lapte bun, în special pentru copii.”

Ideea nebunească de a investi tot în acestă idee a pornit după ce au citit pe o cutie de lapte praf pentru copii că avea în compoziție Taurină. ”Văzând că producătorii de lapte praf pentru copii introduc în compoziție substanțe pe care le regăsim și în băuturile energizante, am căutat cu disperare o sursă de lapte de la țară pentru fetița noastră Iulia-Mara care are un an și jumătate, însă condițiile de igienă nu puteau fi controlate, programul era greu, trebuia să mergem după lapte de două ori pe săptămână la ore fixe și apoi tanti și-a înțărcat vaca. Ne-am gândit că în aceeași situație sunt și alte familii, după care am căutat soluții. Am descoperit că una din ideile lui Titi începuse să-și găsească deja fundament tehnologic în Italia, deși calitatea și facilitățile automatelor de lapte existente în acest moment sunt departe de a fi satisfăcătoare în raport cu prețul aproape incredibil de peste 20.000 de Euro pe care l-am plătit pe acest automat. Este o industrie la începuturile ei, dar cred că în timp se va progresa” spune Sonia Negoescu.

Știrea a apărut și în alte locuri cum ar fi Agenda și Agriculturae.