Sprijin pentru eliminarea intermediarilor

 

Primim cu o satisfacţie rezervată ştirea transmisă de saitul de profil agroinfo referitoare la dorinţa ministrului agriculturii, domnul Valeriu Tabără, privind normalizarea relaţiei producător - consumator prin eliminarea intermediarilor care profită de pe urma ambelor categorii.

Timp de peste 20 de ani producătorii fermieri au ţinut în spate o categorie de samsari care a profitat de pe urma muncii lor, „oferindu-le” preţuri derizorii pentru produse ca apoi să le comercializeze  la preţuri supraapreciate, de câteva ori mai mari decât au plătit la achiziţionare şi profitând excesiv de clienţii a căror putere de cumpărare este tot mai redusă. Binecunoscut este faptul că aceşti samsari au stabilit un consens între ei referitor la preţul maxim de achiziţie şi la cel minim de comercializare a produselor fermierilor.  Au creat un monopol  adeseori invizibil dar omniprezent asupra pieţei produselor agro-alimentare, ajutaţi de o lege care le favorizează practicile imorale.

Franciza Joiana a fost fondată tocmai pentru a elimina intermediarii dintre fermieri şi consumatori.  Ne-am fixat ca obiectiv principal îndepărtarea acestor samsari oferind fermierilor alternativa de a-şi vinde singuri laptele cu ajutorul dozatoarelor, la standarde de calitate absolut ireproşabile, la un preţ onest şi convenabil pentru consumatori. Ne-am făcut din acest obiectiv un crez pe care îl urmărim zi de zi cu perseverenţă până la fanatism.

Am adunat în aceşti ani suficientă experienţă ca să ajungem la maturitatea profesională de a putea oferi soluţii în problema care îl preocupă pe ministrul agriculturii, numai să fim întâmpinaţi cu receptivitate. Suntem gata să venim în întâmpinarea domnului Valeriu Tabără prin crearea unui proiect de lege care să susţină fermierii dornici să îşi comercializeze singuri produsele prin automate de lapte, automate de ouă sau prin deschiderea de mici magazine de producător. Am întins o mână să dăm ajutor, ne bagă „cineva” în seamă?

Cât de grea poate fii înfiinţarea, în cadrul ministerului pe care îl conduce dl. Tabără, unei divizii care să se ocupe cu consilierea fermierilor pentru a întocmi dosarul de finanţare cu fonduri europene în vederea achiziţionării de dozatoare de lapte şi automate de ouă care elimină intermediarii în modul cel mai clar, concret  şi eficient? Nu e în interesul tuturor românilor ca fondurile europene destinate agriculturii naţionale să aibă o rată cât mai mare de absorbţie? Oare ar fii greu să croiască ministerul agriculturii o lege prin care fermierii şi agricultorii să fie stimulaţi şi susţinuţi să îşi achiziţioneze automate de lapte şi distribuitoare de legume – fructe prin eliminarea unor taxe şi impozite? Soluţii sunt, noi le oferim. Suntem capabili şi disponibili să participăm activ la elaborarea unui  astfel de proiect de lege care să elimine samsarii intermediari din viaţa economică  prin susţinerea producătorilor. Primiţi bunele noastre intenţii?