DESPRE NOI

 

DESPRE NOI

Istoria JOIANA este deopotrivă o poveste de optimism și îndrăzneală, de înfruntare a greutăților și călire, de satisfacții personale și bucuria lucrurilor bine făcute.

JOIANA a fost o idee care s-a transformat în realitate în vara anului 2009, când doi tineri din Timișoara au deschis primul automat de lapte din oraș și unul dintre primele dozatoare de acest fel din țară.  Dificultățile întâmpinate au fost multiple, piața producătorilor de dozatoare fiind imatură și automatele lipsite de service și componente de calitate. Prețul plătit pentru primul și următoarele automate a fost exagerat de mare. După epuizarea resurselor investiționale ale primilor săi clienți, furnizorul de dozatoare s-a reorientat spre alți fermieri din zona Timișoara, pe care i-a determinat să cumpere dozatoare de lapte identice.

Convinși că pe piață este loc pentru toți fermierii și că aceștia trebuie impulsionați să-și instaleze dozatoare de lapte în toată țara, fondatorii JOIANA au luat decizia de a înființa o societate comercială prin care să promoveze bazele sănătoase ale unui comerț de calitate cu laptele la dozator, ajutând fermierii să-și construiască propriile rețele de automate de lapte fără să treacă prin aceleași dificultăți. Intenția a fost transformată în realitate odată cu înființarea societății comerciale JOIANA FRANCIZĂ SRL. Scopul principal a fost de la început informarea fermierilor printr-un sistem unitar și sprijinirea acestora. Sistemul de franciză își propune constituirea unui front comun al fermierilor sub un brand unitar care să fie garanția calității și siguranței alimentare a laptelui la dozator în fața clienților cumpărători.

Prin aportul celor cinci asociați fondatori, a fost posibilă finanțarea unui proiect de cercetare care a dus la execuția în parteneriat, în Italia a unui automat de lapte nou pe piață. Societatea comercială Norea srl din Milano s-a prezentat ca producător de instalații din industria laptelui cu clienți în zeci de țări, deși ulterior părerea asociaților JOIANA a fost că nu era vorba decât de o societate interpusă între adevăratul producător și clienți, fără capacități de producție și acționând ca intermediar cu un număr minim de angajați. În opinia noastră, subcontractând proiectul către terți și ajutată de un prieten pe nume Ruggero Manfredini, administratoarea firmei pe nume Norella Pancolini a depus dosarul de certificare al automatului conceput și plătit de JOIANA pe numele propriu al societății italiene. Din punctul nostru de vedere, după ce convinge JOIANA să înceapă dezvoltarea francizei bazată pe automatele produse în Italia, Norea srl încasează integral valoarea comenzilor de la JOIANA, modifică unilateral elemente ale proiectului de fabricație, crește prețurile la automate și piesele de schimb și începe să oferteze direct către clienții JOIANA din România. Pentru noi, aceste experiențe au fost exemple ale modului în care dorința de a face profit cu orice preț și dragostea de bani promovată de capitalismul sălbatic anulează cele mai elementare principii de cinste, caracter și prietenie.

Puși în fața lăcomiei intermediarilor de automate de lapte produse în Italia, JOIANA a luat hotărârea să retragă brandul de pe toate automatele cu carențe de funcționare produse până atunci în parteneriat și la care furnizorii italieni refuzau să efectueze service-ul.

După doi ani de experiențe și căutări, SC JOIANA FRANCIZĂ SRL și-a câștigat know-how-ul tehnic și este astăzi parteneră cu BRUNIMAT, cel mai mare producător european de automate de lapte, cu o experiență de peste 14 ani în domeniu. Relația personală cu dl. Alfred Bruni și colegii din Elveția este bazată pe aceleași țeluri comune, și anume respectul față de clienții fermieri și împreună cu aceștia, respectul față de clienții cumpărători de lapte la automate.

Prin invitarea în societate a altor doi asociați cu experiență, JOIANA a utilat și a deschis în premieră națională la Timișoara primul atelier tehnic pentru automate de lapte, cu scopul de a furniza cât mai multe dozatoare de lapte de cea mai bună calitate în toate orașele din România. Prețurile cele mai bune, service-ul cu acoperire națională și respectul față de clienți face ca JOIANA să fie partenerul ales de orice fermier când vrea să-și instaleze un dozator automat de lapte.

Pentru a fi și mai mult alături de fermele de vaci cu lapte, JOIANA a deschis în vara anului 2011 noul departament de echipamente, utilaje, piese de schimb și consumabile zootehnice, oferind peste 20.000 de produse la cele mai mici prețuri din țară.